Educatief speelgoed, het klinkt ons als muziek in de oren maar wat is het nu eigenlijk?
Wij begrijpen dat de termen die voor ons zo vanzelfsprekend zijn, voor andere onbekend lijken.
In deze blog nemen we je graag mee in de informatie over educatief speelgoed.
Wat is educatief speelgoed?
Educatief speelgoed stimuleert de ontwikkeling van vaardigheden die essentieel zijn voor de toekomst. Het is ontworpen om de nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen en hun creativiteit te stimuleren. Het helpt bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen, samenwerking en kritische denkvaardigheden. Bovendien bevordert het leren door spel, wat ervoor zorgt dat kinderen op een natuurlijke en leuke manier nieuwe dingen ontdekken.
Het gaat hierbij niet alleen om kinderen die je kunnen volgen en terug kunnen praten. Educatief speelgoed is er al voor kinderen vanaf de geboorte!
Zo is het, om een voorbeeld te noemen, namelijk heel goed om al boekjes voor te lezen aan je pasgeboren kindje. Klinkt gek he? Maar dat is het dus niet! Naast dat het onwijs goed is voor de verbinding tussen jou en jouw kindje, het is ook al goed voor de ontwikkeling van de geheugen, woordenschat en het leggen van verbanden.
Educatief speelgoed omvat een breed scala aan soorten speelgoed die zijn ontworpen om kinderen te helpen leren en zich te ontwikkelen. Hier zijn enkele categorieën:
1. Bouw- en constructiespeelgoed zoals Coblo
2. Creatief speelgoed zoals knutselsets en rollenspellen
3. Spellen en puzzels zoals memory
4. Boekjes en verhalen zoals karton- en prentenboeken en non-fictie boeken
5. Motorische vaardigheden zoals Jupiduu Jumpspot. houten speelgoed (voor de fijne motoriek) en buitenspeelgoed (voor de grove motoriek)
6. Taal- en rekenspelletjes zoals het goed in je vel spel
Elk type educatief speelgoed is ontworpen met specifieke leerdoelen in gedachten, waardoor het een waardevolle aanvulling is op de ontwikkeling van kinderen.
Waaraan herken je educatief speelgoed?
Door op onderstaande kenmerken te letten, kun je educatief speelgoed herkennen dat zowel leuk als leerzaam is voor kinderen:
1. Doelgerichte ontwikkeling; Het speelgoed is ontworpen om specifieke vaardigheden te ontwikkelen. Zoals motoriek, probleemoplossend vermogen, creatief denken en sociale vaardigheden.
2. Interactiviteit; Educatief speelgoed vergt een actieve houding. Dit kan variëren van samen dansen op ‘hoofd schouders knie en teen’ tot het bouwen van een dorp wat samenwerking en communicatie kan bevorderen.
3. Uitdaging en variatie; Goede educatieve producten bieden een balans tussen uitdaging en haalbaarheid. Ze moeten kinderen aanmoedigen om te verkennen en te leren, zonder dat het te frustrerend wordt.
4. Creatieve componenten; Het stimuleert de creativiteit doordat kinderen hun fantasie kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door middel van bouwen, knutselen of rollenspellen.
Waarom vinden we educatief speelgoed tegenwoordig zo belangrijk?
Educatief speelgoed is om de volgende redenen belangrijk:
1. Ontwikkeling van vaardigheden; Educatief speelgoed stimuleert belangrijke vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen, creatief denken en motorische vaardigheden. Dit legt een sterke basis voor latere leef- en leerprocessen.
2. Leren door spel; Kinderen leren het beste wanneer ze plezier hebben. spelen met educatief speelgoed maakt leren leuk en interactief, waardoor de motivatie om nieuwe dingen te ontdekken toeneemt.
3. Sociale interactie; Veel educatieve spellen zijn ontworpen voor groepsactiviteiten, wat samenwerking en communicatie bevordert. Dit helpt kinderen om sociale vaardigheden te ontwikkelen, zoals delen en samen spelen.
4. Kritisch denken; Educatief speelgoed daagt kinderen uit om na te denken en oplossingen te vinden. Dit versterkt hun kritisch denkvermogen en helpt hun om zelfvertrouwen op te bouwen.
5. Voorbereiding op de toekomst; In onze steeds veranderende wereld zijn vaardigheden zoals creatief en analytisch denken essentieel. Meer dan ooit. Educatief speelgoed bereidt kinderen voor op toekomstige uitdagingen en kansen in een snel evoluerende samenleving.
Tips voor ouders
- Kies spelletjes en speelgoed die de samenwerking bevorderen, denk aan groepsspellen en bouwsets.
- Kies daarnaast ook speelgoed dat kinderen aanmoedigt om zelfstandig te spelen. Dit bevordert namelijk het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid.
- Let op de leeftijdsaanbevelingen. Zorg ervoor dat het speelgoed geschikt is voor de leeftijd of het niveau van je kind, zodat het zowel uitdagend als toegankelijk is.
- Zorg voor een mix van educatief speelgoed dat verschillende vaardigheden aanspreekt. Van creatief denken tot logica; zoals een landschap van Coblo in combinatie met de dieren van Halftoys.
- Betrek je kind bij het kiezen van speelgoed. Praat samen over wat ze leuk vinden en waarom, dit kan hun betrokkenheid en enthousiasme vergroten.
- Speel samen, neem de tijd om samen je kind te spelen. Dit versterkt jullie band en biedt kansen om nieuwe vaardigheden te leren en te bespreken.
- Kies speelgoed dat vragen oproept en aanzet tot nadenken. Stimuleer je kind om (open) vragen te stellen en oplossingen te bedenken, zodat ze kritisch denken ontwikkelen.
- Lees voor en samen. Boekjes zijn een geweldige aanvulling. Voorlezen stimuleert de liefde voor boeken en helpt bij de ontwikkeling van taalvaardigheden. Maak van lezen een dagelijkse gewoonte. Door samen te lezen onderhoud je ook je band met je kind.
- Wees bereid om aanpassingen te maken op basis van de interesses en behoeften van je kind. Wat nu populair is, kan in de toekomst veranderen. Dit heeft te maken met de ontwikkelingen die kind door gaat of doorgegaan is.
- Educatief speelgoed de deur uit? Gooi het niet weg! Als je het niet tweedehands wil verkopen, geef het dan alsjeblieft aan gezinnen die het goed kunnen gebruiken! Dit zijn helaas meer gezinnen dan dat wij ons vaak bewust van zijn. Door het weg te geven, ben je lekker duurzaam bezig. Dit past ook goed in een educatieve lifestyle ;).
Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je kind niet alleen plezier heeft, maar ook op een leerzame manier groeit en zich ontwikkelt!
Boevenkopje’s top 5
Aangezien wij enthousiast zijn over alles dat we inkopen, denken we graag met je mee.
Als wij 5 willekeurige artikelen aan zou moeten wijzen, dan zou dat zijn:
1.
De boekjes van Beestenboel, met name over emoties. Dit is een heel duidelijk boekje waarbij het gaat over je gevoels bij bepaalde emoties, super leerzaam dus!
2.
Memory zoals de Sint editie, heel goed voor de ontwikkeling van het termijngeheugen. Wij willen deze editie wel het hele jaar spelen!
3.
Het Goed in je vel spel. Ondanks dat het heel goed is voor de mentale ondersteuning en ontwikkeling van het zelfbeeld, is het ook nog eens reuze gezellig. Voor je het weet zit je alweer een tijdje te kletsen met je kind.
4.
De jumpspot van Jupiduu. We kunnen niet ontkennen dat hier een prijskaartje aan hangt, maar je krijgt er echt oprecht zoveel voor terug! Het is geen onmogelijk sta in de weg, want komt het even niet uit dat de jumpspot in de woonkamer of slaapkamer staat dan ruim je hem zo op. Het principe is hetzelfde als een luchtbed, maar dan natuurlijk gemaakt om op te springen. Ook word het hier regelmatig gebruikt als leeshoekje. Het ligt namelijk ook nog eens lekker! Er wordt niet meer op de bank gesprongen, dus die gaat ook weer langer mee 😉
5.
De houten snelweg met accessoires is ook echt een ware hit. Hier zitten al heel wat uurtjes speelplezier in.
Een moderne versie van de treinbaan waar we vroeger allemaal wel eens mee gespeeld hebben. Saar heeft natuurlijk het liefste de versie met paardjes ed.
Wij verkopen ze in 3 edities dus mocht je het cadeau willen geven, is er voor ieder wat wils!